Programări Telefonice

021. 316. 0657 - între 09.00-13.00

0711. 901. 171 - între 09.00-13.00

0728. 306. 898 - între 14.00-20.00

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale (monitorizarea Holter TA) constă în măsurarea automată a tensiunii arteriale la intervale de timp prestabilite, pe parcursul a 24 de ore sau mai mult, în timp ce pacientul își desfășoară activitățile zilnice uzuale. Scopul acestei investigaţii este de a înregistra valorile tensiunii arteriale în condiţii de viaţă obişnuite pentru pacient, în afara cabinetului medical, în mod automat, ceea ce permite medicului o mai bună viziune asupra severităţii bolii şi asupra evoluţiei ei sub tratamentul administrat.

Prețuri

MedicMonitorizare TA*
Prof. Dr. Bogdan A. POPESCU250
Dr. Monica ROȘCA250
Dr. Andreea CĂLIN250
Dr. Cosmin CĂLIN250
Dr. Andreea POPESCU250
Dr. Marian SIMION200
Dr. Anca BURDUCEA200

Indicații

Această procedură este utilă pentru un diagnostic corect al hipertensiunii arteriale în condiţii speciale dar şi pentru o mai bună urmărire a pacienţilor diagnosticaţi deja cu hipertensiune arterială, pentru aprecierea eficacităţii tratamentului administrat. Cel mai frecvent medicul va indica o astfel de investigaţie în următoarele condiţii: – pentru diagnosticul iniţial şi stabilirea severităţii hipertensiunii arteriale mai ales în cazurile neclare: valori crescute ale TA în mod izolat, nedocumentate, simptomatologie care ar putea sugera existenţa unor valori crescute ale TA fără documentarea acestora, diferenţe mari între valorile TA măsurate în ambulator şi cele măsurate la cabinet: suspiciunea unei hipertensiuni arteriale „de halat alb” – cu valori TA crescute la cabinet sau a unei hipertensiuni arteriale „mascate” – cu valori TA normale la cabinet şi crescute în ambulator – la pacienţii hipertensivi aflaţi sub tratament la care se ridică suspiciunea unor episoade de scădere marcată a TA (hipotensiune arterială) în anumite condiţii: la ridicarea din şezut, după mese, la un anumit interval după administrarea medicaţiei, etc – la pacienţii la care se suspectează un diagnostic de hipertensiune arterială rezistentă la tratament – pentru evaluarea valorilor tensionale pe parcursul nopţii, mai ales la pacienţii cu apnee în somn, boli renale cronice, diabet zaharat – când TA poate fi crescută în mod inadecvat noaptea, ceea ce are importanţă pentru tratamentul şi stabilirea prognosticului acestor pacienţi – la femeile însărcinate cu valori crescute ale TA la cabinet sau în cazul existenţei unei hipertensiuni arteriale „de sarcină” sau a pre-eclampsiei.

În ce constă testul

Monitorizarea Holter TA presupune montarea unui aparat de mici dimensiuni care înregistrează valorile TA cu ajutorul unei manşete asemănătoare celei folosite în mod uzual pentru măsurarea TA. În funcţie de indicaţia medicului care vă prescrie această investigaţie, manşeta tensiometrului se va umfla la anumite intervale de timp (de obicei la 15 minute pe parcursul zilei şi la 30 de minute pe parcursul nopţii) iar aparatul va înregistra valorile TA sistolice şi diastolice măsurate, precum şi frecvenţa cardiacă, informaţii ce vor fi stocate în memoria aparatului. Este important ca pe perioada înregistrării să notați simptomele ce apar precum și activitățile fizice desfășurate. Deşi este important ca pe parcursul monitorizării Holter TA să aveţi un program obişnuit de lucru, în momentul umflării manşetei se recomandă să menţineţi braţul într-o poziţie relaxată, fără să îl îndoiţi, pentru a nu afecta acurateţea înregistrării.

Riscuri

În afara disconfortului provocat de umflarea periodică a manşetei tensiometrului, care ar putea să vă deranjeze mai ales pe parcursul nopţii, nu există riscuri asociate monitorizării ambulatorii a tensiunii arteriale.

Pregătire

Efectuarea acestei proceduri nu presupune o pregătire specială. Nu întrerupeţi medicaţia pe care o luaţi de obicei decât dacă medicul curant vă indică acest lucru. Trebuie să aveți în vedere faptul că pe durata monitorizării Holter nu aveți voie să udați aparatul, deci nu puteți face baie sau duș.

Rezultate

După încheierea perioadei de monitorizare trebuie să vă prezentaţi la cabinet pentru scoaterea dispozitivului de înregistrare, descărcarea şi interpretarea datelor. Medicul care v-a indicat procedura va analiza valorile TA şi variaţia lor pe parcursul zilei precum şi asocierea unor valori anormale ale TA cu simptomele descrise de dumneavoastră şi va formula un rezultat care include de obicei date legate de valorile maxime, minime şi media TA pe perioada monitorizării, precum şi scăderea/creşterea TA pe perioada nopţii. Pe baza acestor date medicul va decide dacă aveţi nevoie de ajustarea tratamentului prescris sau de alte investigaţii suplimentare.