În ce constă testul
Ecocardiografia transesofagiană este un examen care utilizează o mică sondă aflată la capătul unui tub flexibil, sondă care se introduce în esofag pentru a vizualiza structurile cardiace dinspre posterior. Esofagul este un organ tubular care face legătura între cavitatea bucală şi stomac şi care trece imediat posterior de inimă, fără interpunerea plămânului sau a altor structuri între el şi inimă. Astfel, inima este privită transesofagian mult mai de aproape şi dintr-o zonă opusă celei din care este examinată în ecocardiografia standard (transtoracic).
Sonda este introdusă în esofag prin cavitatea bucală de către medicul care o împinge uşor în timp ce pacientul înghite. Examenul poate produce o uşoară neplăcere (senzaţie de vărsătură), senzaţie care durează doar câteva secunde, fiind prezentă când sonda atinge partea din spate a faringelui şi dispărând după ce sonda a fost înghiţită şi se află în esofag.
Disconfortul produs de examenul ecocardiografic transesofagian este similar cu cel determinat de o gastroscopie.
Riscuri
Complicaţiile examenului sunt foarte rare. Oricum, anunţati imediat medicul curant dacă după examen au apărut oricare din următoarele simptome:
- Durere neobişnuită sau dificultate la înghiţire
- Durere abdominală sau toracică
- Vărsătură de culoare neagră sau ca un zaţ de cafea
- Vărsătură cu sânge
Pregătire
Cum trebuie să vă pregătiţi pentru un examen ecocardiografic transesofagian? Vă puteţi îmbrăca după cum doriţi, însă trebuie să ştiţi că pentru efectuarea examenului este necesară descoperirea completă a toracelui (prin urmare pentru femei se recomandă evitarea rochiilor). Este necesar repaus alimentar (fără mâncare sau băutură) de cel puţin 6 ore înainte de examinare pentru a evita vărsăturile în timpul introducerii sondei. Dacă urmaţi un tratament puteţi lua toate medicamentele conform programului obişnuit, utilizând o cantitate mică de apă. Luaţi cu dumneavoastră toate documentele medicale vechi. Medicul care efectuează examenul trebuie informat în mod special în caz de:
- Boli ale esofagului (diverticuli, neoplasm, intervenţii chirurgicale în antecedente, disfagie, hernie hiatală, etc)
- Boli cronice de ficat (ciroza, etc)
- Hepatită în antecedente
- Alergie la medicamente
- Glaucom
- Boli pulmonare
- Probleme gastrice
Dacă purtaţi ochelari sau proteză dentară, va trebui să le scoateţi pe timpul desfăşurării examenului Dacă aveţi diabet, trebuie să întrebaţi medicul curant care va fi doza de insulină în acea zi, având în vedere repausul alimentar necesar. În cazul în care va fi necesară administrarea de medicamente anxiolitice nu veţi putea conduce după terminarea examenului, deci este recomandat să veniţi însoţit de cineva care să poată conduce autovehiculul în locul dumneavoastră.
Rezultate
Veti primi rezultatul examinarii pe loc. La Medvision, ecocardiografia transesofagiană este întotdeauna precedată de o ecografie transtoracica standard completă. Acest lucru permite confirmarea indicatiei țestului, evaluarea completă si complementară a diferitelor structuri cardiace si scurtarea duratei examinării transesofagiene și, deci, a disconfortului.
În general, în câteva minute după terminarea examenului nu veţi mai avea nici un fel de disconfort. Dacă vi s-au administrat sedative trebuie să aşteptaţi cel puţin 30 de minute înainte de a părăsi Clinica şi nu veţi putea conduce pentru cel puţin încă 4 ore. Ar fi bine daca ati putea veni insotit la acest examen.
În funcţie de anestezicul local utilizat, gâtul poate fi un pic iritat sau insensibil. Prin urmare, pentru a evita aspirarea de alimente, este recomandat repausul alimentar încă 2 sau 3 ore după procedură. Apoi începeţi prin a bea apă rece. Dacă nu o simţiţi rece, aşteptaţi încă 30 de minute şi apoi încercaţi din nou. Dacă o simţiţi rece, puteţi începe să mâncaţi şi să beţi normal.